The Hungarian Twin Registry - Magyar Ikerregiszter                                                                                      ENGLISH   MAGYAR

Alvás és agyi ikervizsgálat 

A MAGYAR IKERREGISZTER LEGÚJABB VIZSGÁLATA

Kutatás neve: Az alvás alatti légzészavarok öröklődése

SEMMELWEIS EGYETEM RADIOLÓGIAI ÉS ONKOTERÁPIÁS KLINIKA, PULMONOLÓGIAI KLINIKA, MISKOLCI KÓRHÁZ KÖZÖS KUTATÁSA

KÖZREMŰKÜDŐ SZERVEZET: Magyar Pulmonológiai Alapítvány - Magyar Tüdőgyógyász Társaság


Legyen részese a Magyar Ikerregiszter új,  egyedülálló alvás ikervizsgálatának, mellyel Ön és a tudomány is sok mindent megtudhat!

Miért történik a vizsgálat?
Az obstruktív alvási apnoe/hypopnoe szindróma a garat alvás alatti ismétlődő összeesésével jellemezhető megbetegedés, mely súlyos mértékben a felnőtt lakosság mintegy 5%-át érinti. A betegség meghatározó jellegzetessége, hogy a légzészavar kizárólag alvás alatt lép fel, mely a szervezet károsodását okozza. Az érintett személy szervezetének alvás-ébrenlét ritmusa felborul, így a szervezet bizonyos hormonjai a nappali órákban zavart szenvednek. Ez az alvászavar jelentősen emelkedett szív-érrendszeri megbetegedéssel és halálozási kockázattal jár. Az alvászavar kialakulásában a környezeti faktorok mellett feltehetően öröklődő tényezők is szerepet játszanak. A betegség szövődményeinek kialakulását megalapozó molekuláris mechanizmusok jelenleg is intenzív kutatás tárgyát képezik, így vérvétellel kívánjuk meghatározni az esetlegesen társuló kóros laborparamétereket.

Hogyan zajlik a vizsgálat?
Vizsgálatunkban az alvás alatti légzészavarok kórélettanára, a pszichológiai betegségekkel, a hát-nyak fájdalommal és a gerincbetegségekkel való kapcsolatra keressük a választ. Az alvásvizsgálat előtt este, illetve az után reggel kilégzett levegőt illetve vénás vért gyűjtenénk, hogy abból molekulákat, úgynevezett biomarkereket mutassunk ki, továbbá megmérjük a vérnyomást, testösszetételt, testsúlyt és magasságot, légzésfunkció történik és a kilélegzett gyulladásos markereket mérjük fel egy légzésfunkcióhoz hasonló vizsgálattal. Ezt követően a vizsgálati alanyon az alvás folyamán poliszomnográfiás vizsgálatot végzünk, alvása alatt reggelig mér a készülék. Ezek segítségével pontosabban megismerhetjük azt, hogy milyen folyamatok zajlanak a légutakban illetve a szisztémás keringésben az alvás alatti légzészavarokban. Reggel felkelést követően ismét továbbá megmérjük a vérnyomást, légzésfunkciót és a kilélegzett gyulladásos markereket mérjük, illetve egy rövid kérdőív kitöltésére kérjük.

Egy külön egyeztetett időpontban (megbeszélés szerint választható helyen) a Semmelweis Egyetem MRKK laborjában vagy a miskolci BAZM kórházban az agyi és az alsó háti gerincszakaszról MR vizsgálatot készítenénk. Az MR vizsgálat előtt neurokognitív (idegrendszert vizsgáló) teszteket végeznénk, mely semmilyen kellemetlenséggel nem jár. Miskolcon ezen kívül nyaki és agyi ultrahangvizsgálat is történik.
A vizsgálat előtt egy körülbelül 15 percet igénylő kérdőív kitöltésére kérjük Önöket. A kérdések az Ön általános hangulatára, szokásaira, viselkedésére vonatkoznak. 

Az MR vizsgálat menete:
A vizsgálat előtt a fémet le kell venni (fülbevaló, övcsat, mobil, piercing, fém tartalmú szemfestéket lemosni). Melltartót is le kell venni, de a póló maradhat. Ha van vmi fém a testébe ültetve (pacemaker, neuropacemaker, csonttörést rögzítő csavar, protézis, stent, clip, stb.), arról szóljon a vizsgálatot végzőnek! Ezt követően fel kell feküdni az MR gép asztalára, ezután tesznek a fejére egy „bukósisakszerű” fejtekercset, majd a vizsgálatot végző asszisztens beállítja az asztalt a megfelelő pozícióba, betolja a gép („cső”) belsejébe. A vizsgálat alatt nem szabad elmozdulni. Az MR elég hangos, ez ijesztő lehet (fülvédőt kaphatnak), s mivel szűk a hely, klausztrofóbiások sokszor nem bírják a bezártságot, így a vizsgálat is meghiúsulhat, ezért ha ez fennáll, feltétlenül jelezze! A koponya után az alsó háti gerincre is kapnak egy tekercset, annak vizsgálata is hasonlóan zajlik. A vizsgálat időtartama kb. 40-50 perc, ez alatt a gépben kell lenni mozdulatlanul! A vizsgálatot követően megkapják a képanyagot, így otthon is megnézhetik a felvételeket. Probléma esetén megnyomható a vizsgálat közben a "pánikgomb", mely a vizsgálat alatt a kezében lesz. 

Kiket várunk?
18 év feletti egy- és kétpetéjű ikerpárokat. A részvétel ingyenes és önkéntes.
A Beleegyező nyilatkozat aláírását követően indulnak el a vizsgálatok.

Kizárási kritériumok (ha ezek közül egy is fennáll, jelezze felénk, s konzultáljunk!):
- terhesség, szoptatás, pozitív terhességi teszttel rendelkezők
- immunszupresszív/immunmoduláns terápia az elmúlt 30 napban, beleértve a szisztémás adagolású steroid tartalmú gyógyszereket
- kemoterápia az elmúlt évben
- nagyobb műtét az elmúlt 2 hónapban
- transzfúzió, egyéb vérkészítményben való részesülés az elmúlt 2 hónapban
- pacemaker, ICD, egyéb beültetett eszköz
- mágnesezhető fém a testben
- klausztrofóbia

Mit kapnak a vizsgálatért?
- A leleteket, eredményeket elküldjük a vizsgálatot követő 6 hónapon belül. Késedelem esetén értesítést küldünk.
- Konzultációs lehetőség.
Fontos: Útiköltség megtérítésére sajnos nincs lehetőségünk.

Mit hozzanak magunkkal?
TAJ kártyát, az eddigi összes leleteiket, zárójelentéseket, gyógyszerlistát.  Munkatársaink szükség esetén a helyszínen le fogják fénymásolni őket. Hozzanak magukkal egy éjszakára szükséges olvasnivalót, gyógyszereiket, ételt  illetve italt.


MEDDIG TART A VIZSGÁLAT?
2014 júliusától 2015 nyaráig történnek az ikerpárok bevonása.

KÉRDÉSE VAN?
Ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal:

Dr. Tárnoki Ádám Domonkos, Dr. Tárnoki Dávid László
Semmelweis Egyetem, Radiológiai és Onkoterápiás Klinika
Email: tarnoki4@gmail.com
Honlap: www.ikrek.com

Fotók:

Poliszomnográfiás alvásvizsgálat

MR vizsgálatInformáció:

Tájékoztató (pdf)

Jelentkezés a kutatásra (email)

Vizsgálat helyszínei, napjai és hosszúsága:
A vizsgálat két részből áll, Dr. Tárnoki Ádámmal és Dáviddal előre egyeztetett időpontokban.

1.  ALVÁSVIZSGÁLAT: Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika (Tüdőklinika) (igazgató: Prof. Dr. Losonczy György): 1125 Budapest, Diós árok 1/C, hétfő és csütörtök között egy megbeszélt hétköznapon. A vizsgálat estétől reggelig tart. Este 19 órakor kell érkezni, egy éjszakát a Klinikán bent kell tölteni az alvásvizsgálat miatt, reggel kb. 9 órakor végeznek.
Földszinten keressék az Alváslabort, a portásnak mondják hogy alvásvizsgálatra jöttek, ő segít az irányításban. Az alváslabor előtt üljenek le, míg meg nem érkezik a helyi koordinátor, Bánlaky Mónika.
Vizsgálat napján kontakt személy: Dr. Bikov András (tel.: +36-206663433) és Bánlaky Mónika (tel.: +36-20-6632556).

2. MR VIZSGÁLAT:

Miskolc: B.A.Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Csillagpont Központ, 3501 Miskolc, Szentpéteri kapu 72-76., elsősorban hétvégi napon
Vizsgálat napján kontakt személyek : Dr. Oláh Csaba (tel. : +36-30-370-6023) ill. Dr. Sepsi Marianna (tel. : +36-20-980-8869).

Felhívjuk figyelmüket, hogy Budapesten jelenleg nem folyik MR vizsgálat, csak Miskolcon!


Vizsgálat helyszínei:
1. Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika, Cím:1125 Budapest, Diós árok 1/c.
Megközelíthető:
- Tömegközlekedéssel: 2-es (piros) metróval a végállomásig, a Széll Kálmán térig kell eljönni. Széll Kálmán térről induló (régi Moszkva térről) a 155-ös, vagy 156-os busszal a Szent János Kórház megállóig menni, majd átgyalogolni az út szemközti oldalára, s ott a Szilágyi Erzsébet fasor úton átkelve a Szent János Kórház főbejáratáig (rajzon legalul „L” betűvel jelölt bejárat). A Pulmonológiai Klinika a Szent János főbejáratától 5-10 perc sétára van, egyenesen fel kell sétálni a legmagasabb pontig (közben két lépcsőházon kell felmenni), majd bal oldalon lesz található a Pulmonológiai Klinika, a Traumatológia épülete mellett (rajzon a bal felső sarokban a 27. számú épület).
Másik lehetőség, ugyanezzel a busszal:
2-es (piros) metróval a végállomásig, a Széll Kálmán térig kell eljönni. Széll Kálmán térről induló (régi Moszkva térről) a 155-ös, vagy 156-os busszal a János Kórház Traumatológia megállóig továbbmenni, majd átgyalogolni az út szemközti oldalára, s ott kb.     50 métert lefelé haladva a Szent János Kórház sorompó-bejáratán kell bejönni (a rajz jobb felső sarkában „V” betűvel jelölt bejárat), s itt kb. 200 m-t kell egyenesen sétálni a Pulmonológiai Klinika épületéig (rajzon a bal felső sarokban a 27. számú épület).
- Kocsival: Széll Kálmán tér felől a Szilágyi Erzsébet fasoron át a János Kórházig kell jönni. A Pulmonológiai Klinika a Szent János főbejáratától 5-10 perc sétára van, egyenesen fel kell sétálni a legmagasabb pontig (közben két lépcsőházon kell átmenni), majd bal oldalon lesz található a Klinika, a Traumatológia épülete mellett.


2. B.A.Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Csillagpont Központ, 3501 Miskolc, Szentpéteri kapu 72-76.


Fontos betartani a vizsgálatok napjain (!):
A vizsgálat napján minden szokásos gyógyszert szedjenek be (ha szednek).
Tilos a vizsgálatra való érkezésük előtt 2 órán belül étkezni, illetve 6 órán belül dohányozni.i Ezt vizsgálatok előtt ellenőrizni fogjuk!

Vizsgálat vezetői:

Dr. Tárnoki Dávid László, Dr. Tárnoki Ádám Domonkos.

Vizsgálók:
- Pulmonógiai Klinika: Dr. Kunos László, egyetemi tanársegéd, kutatásvezető; Dr. Bikov András, központi gyakornok; Dr. Tárnoki Dávid László, egyetemi tanársegéd; Dr. Tárnoki Ádám Domonkos, egyetemi tanársegéd; Dr. Losonczy György, egyetemi tanár, intézetvezető;
- Dr. Oláh Csaba, Miskolci BAZM Kórház Idegsebészeti, Radiológiai Osztály;  Dr. Demetrovics Zsolt, Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológiai Intézete igazgató; Hende Borbála, Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológiai Intézete, PhD hallgató.


Kutatásra jelentkezzenek
a Magyar Ikerregiszter képviselőinél:
Dr. Tárnoki Ádám Domonkos és Dr. Tárnoki Dávid László
e-mailen: tarnoki4@gmail.com
Telefonon: +3630-6401183

- TUDJANAK MEG AZ ALVÁSUKRÓL MINDENT!
- NEM MEGTERHELŐ ÉS NEM FÁJDALMAS VIZSGÁLATOK!
- EREDMÉNYEIKET ELKÜLDJÜK
- INGYENES VIZSGÁLATOK ÉS RÉSZVÉTEL
(TÖBB SZÁZEZER FORINTBA KERÜLNÉNEK!)
- EGY- ÉS KÉTPETÉJÛ IKREKET VÁRUNK!

Vizsgálatainkat az ETT TUKEB (Egészségügyi Tudományos Tanács, Tudományos és Kutatásetikai Bizottság) jóváhagyta.

Letölthető dokumentumok:
Hirdetmény és útiterv (pdf)


Médiamegjelenések:

-JELENLEGI VIZSGÁLATOK

Szív-érrendszeri ikervizsgálat (2013, személyes)
Irásanalitikai ikervizsgálat (személyes)
Társadalmi nézetek ikervizsgálat (online)
Dohányzási szokások ikervizsgálat (online)
Tüdőbetegségekkel kapcsolatos ikervizsgálat (helyszíni)

KORÁBBI VIZSGÁLATOK

Bajcsy Zsilinszky Kórházas ikervizsgálat (2009)

Frontérzékenység ikervizsgálat (2007)

Nemzetközi Ikervizsgálat (2009-2011)

Bőrgyógyászati ikerkutatás (2011)

Szemészeti ikervizsgálat (2011)

TERVEZETT JÖVŐBENI VIZSGÁLATOK

Szív-érrendszeri ikervizsgálat

JELENTKEZÉS IKERVIZSGÁLATOKRA

  • Ide kattintva jelentkezhet ikervizsgálatokra. Amennyiben az Önök korosztályába eső vizsgálat van folyamatban, értesítjuk Önöket, és eldönthetik, hogy részt kívánnak-e venni az aktuális kutatásban.