The Hungarian Twin Registry - Magyar Ikerregiszter                                                                                                             ENGLISH   MAGYAR

Tárdasalmi nézetek ikervizsgálat 

TÁRSADALMI NÉZETEK ANONIM ONLINE IKERKUTATÁS
KÖZÉP-EURÓPAI EGYETEM
LEZÁRULT VIZSGÁLAT


Egy anonim, társadalmi nézeteket vizsgáló ikekutatást végzünk a Közép-Európai Egyetemmel közösen (CEU, Dr. Littvay Levente PhD). Természetesen a részvetel ingyenes es önkéntes. A vizsgálat célja, hogy megállapítsuk, van-e genetikai alapja a társadalmi, politikai nézeteknek.

Az alábbi linken található néhány kérdéses, nagyon rövid, 9 kérdésből álló anonim kerdőiv kitöltése szükséges, melynek kitöltése kb. 1-2 percet vesz igénybe.

http://kwiksurveys.com/online-survey.php?surveyID=OBJENJ_17f42f44

Kérjük, hogy ikertestvére is töltse ki a kerdőívet, mivel csak így tudjuk kiértékelni az eredményeket. Kérjük, hogy ezt lehetőleg 2012 február 1. szerda estig tegyek meg.

KIK VEHETNEK RÉSZT A VIZSGÁLATBAN?
Két- és egypetéjű ikerpárok.

HOL TÖRTÉNIK A VIZSGÁLAT?
A vizsgálat online az alábbi linkre kattintva elérhető és kitölthető: http://kwiksurveys.com/online-survey.php?surveyID=OBJENJ_17f42f44

MIBŐL ÁLL A VIZSGÁLAT?
Az alábbi linken található néhány kérdéses, nagyon rövid, 9 kérdésből álló anonim kerdőiv kitöltése szükséges, melynek kitöltése kb. 1-2 percet vesz igénybe.
A vizsgálatban való részvétel ingyenes.
A vizsgálat fõ koordinátora: Dr. Littvay Levente PhD (Közép-Európai Egyetem).

HOGYAN JELENTKEZHETEK A KUTATÁSRA?
Online, az alábbi linkre kattintva: http://kwiksurveys.com/online-survey.php?surveyID=OBJENJ_17f42f44

 
MEDDIG TART A VIZSGÁLAT?
2012.02.01. szerda 23:00-ig.

VIZSGÁLAT KOORDINÁTORA:
Dr. Littvay Levente PhD, Közép-Európai Egyetem
Email: littvayl@ceu-budapest.edu

KÉRDÉSEKRE ADOTT VÁLASZ:
A kérdőlap végén a komment mezőben feltett kérdésekre - az anonimitás végett - az alábbiakban ad választ Dr. Littvay Levente.

Kérdés:
T Tisztelt Littvay Úr ! A kérdőívet kitöltöttük de szeretném tudni hogy ez hogy kapcsolódik az ikerkutatáshoz. Ez kimondottan elvi, politikai kérdés sorozat. Várom válaszát. Köszönettel 

Szeretném kérdezni, hogy ennek a kérdőívnek mi köze az iker kutatáshoz.? Szívesen válaszolok minden kérdésükre. csak tudni szeretném , hogy ezt hogyan használják fel. Válaszukat várom . Tisztelettel.

Válasz:
Koszonom az erdeklodest.  Elnezest hogy nem ekezetekkel irok, de csak angol billentyuzet van a kornyeken.  Ikerkutatast elsosorban a genetikai vizsgalatok miatt ismerik, de nem ez az ikrek mas szempontbol is hasznosak a tudomany szamara.  Ugyanazokkal a modszerekkel amivel az oroklodest szamoljuk, ki tudjuk szamolni azt is hogy a kornyezeti hatasok mely hanyada tudhato be a csaladi szocializacionak es a csaladon kivuli kornyezetnek.  Ez termeszetesen erdekes a tarsadalomtudomany szempontjabol.  Ezen felul az elmult 8 evben tobb politikatudomanyi kutatas kezdett el foglalkozni a kerdessel hogy van-e a genetikanak kozvetett rahatasa a politikai attitudokre vagy magatartasra.  Pledaul, evtizedek ota tudjuk hogy a szemelyisegi jegyek oroklodnek.  S bizonyos szemelyisegi jegyek (pl. nyitottsag) kapcsolatban vannak a politikai attitudokkel es magatartasokkal (pl. reszveteli hajlandosag).  Ezekrol a temakban a legnevesebb nemzetkozi tarsadalomtudomanyi folyoiratok mar kulonszamokat is inditottak.  Ezek koze tartozik a Social Science Quarterly, a Political Research Quarterly, Political Psychology, a Journal of Theoretical Politics.  Ehhez a parbeszedhez is hozza szeretnenk szolni, bar eddig azert nem probaltunk ilyen adatot gyujteni mert sokkal tobb ikerparra lenne szukseg mint akikkel itthon tartjuk a kapcsolatot.  A mostani kutatasra egy nemzetkozi csoport kert fel minket mert szeretnek tobb tucat adatbazis alapjan levonni a kovetkezteteseket a csaladi illetve mas kornyezet, tovabba az esetleges kozvetett genetikai kapcsolatokrol, kulonbozo evekbol, orszagokbol, regiokbol, korcsoportokbol.  Igy kevesbe gond hogy kicsi a minta.  Ez a tanulmany az ideologiat vizsgalja, de a kozeljovoben varhato egy reszvetelt vizsgalo hasonlo tanulmany.  Termeszetesen ezek kenyes kerdesek ezert is szeretnenk biztosak lenni abban hogy az anonimitas nem serul.  Ezert is nem tudtam ezt a valaszt kozvetlen megirni.  Remelem kielegito valaszt tudtam adni kerdesere.  Nagyon koszonjuk a reszvetelet.
dr. Littvay Levente

EGY- ÉS KÉTPETÉJÛ IKREKET VÁRUNK!
A VIZSGÁLAT IGEN GYORS!
INGYENES RÉSZVÉTEL

KÉRDÉSE VAN?
Ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal.


Dr. Tárnoki Ádám Domonkos, Dr. Tárnoki Dávid László
Semmelweis Egyetem, Radiológiai és Onkoterápiás Klinika
Email: tarnoki4@gmail.com
Honlap: www.ikrek.com


JELENLEGI VIZSGÁLATOK

Irásanalitikai ikervizsgálat (személyes)
Társadalmi nézetek ikervizsgálat (online)
Dohányzási szokások ikervizsgálat (online)
Tüdőbetegségekkel kapcsolatos ikervizsgálat (helyszíni)

KORÁBBI VIZSGÁLATOK

Bajcsy Zsilinszky Kórházas ikervizsgálat (2009)

Frontérzékenység ikervizsgálat (2007)

Nemzetközi Ikervizsgálat (2009-2011)

Bőrgyógyászati ikerkutatás (2011)

Szemészeti ikervizsgálat (2011)

TERVEZETT JÖVŐBENI VIZSGÁLATOK

Szív-érrendszeri ikervizsgálat

JELENTKEZÉS IKERVIZSGÁLATOKRA

  • Ide kattintva jelentkezhet ikervizsgálatokra. Amennyiben az Önök korosztályába eső vizsgálat van folyamatban, értesítjuk Önöket, és eldönthetik, hogy részt kívánnak-e venni az aktuális kutatásban.