The Hungarian Twin Registry - Magyar Ikerregiszter                                                                                                             ENGLISH   MAGYAR

Bajcsy kórházas ikervizsgálat (2009)

Tudományos vizsgálat indult a metabolikus szindróma kiváltó okainak megértésére. A VIII. Országos Ikertalálkozón mutatkozott be az a vizsgálat, melynek célja hogy feltárja, milyen mértékben befolyásolják a genetikai állomány és a környezeti változók a metabolikus szindróma előfordulását. Magyarországon a szív és érrendszeri megbetegedések tehetők felelőssé a legtöbb halálesetért, ugyanakkor kialakulásuk nem végzetszerű. A 2007-ben indult és még most is folyó kutatás az ikerpárok vizsgálatával segíthet új ismereteket szerezni e téren és ezáltal jobban megismerni a metabolikus szindróma mechanizmusát. 

A sokak által csak korunk pestiseként emlegetett betegség a különböző anyagcsere és keringési zavarok (magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, elhízás) együttes megjelenését foglalja magába. A metabolikus szindróma kétszeresére növeli a kardiovaszkuláris események, négyszeresére a diabétesz kialakulásának kockázatát, és szignifikánsan magasabb mortalitással jár. A probléma súlyát jól érzékelteti, hogy a 2002-ben az Egyesült Államokban 47 millió ember szenvedett e betegségben, ami a teljes lakosság 25%-a.
Ugyanakkor a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulása nem végzetszerű, azok - a megbetegedések kockázati tényezőinek időben történő felismerésével és megfelelő kezelésével - elkerülhetők.
A metabolikus szindróma életmóddal, szokásokkal való összefüggésére bizonyíték egyrészt a fejlett országokban való robbanásszerű elterjedése a 21. század elejére. Másrészt azokban a társadalmi csoportokban, ahol átveszik a nyugati életformát, hamarosan jelentős mértékben emelkedni kezd a metabolikus szindróma, és a 2-es típusú diabétesz gyakorisága. A régóta ismert, klasszikus rizikófaktorok (dohányzás, alkoholfogyasztás) mellett összefüggés mutatható ki az elhízás és a munkahely típusa között is.
Ezen adatok ellenére az orvostudomány viszonylag kevés ismerettel rendelkezik arról, hogy a szív- és érrendszeri kockázati tényezők mennyiben örökletesek, illetve mennyiben alakulnak ki környezeti tényezőkkel, életmóddal, életvitellel összefüggésben.
Az egypetéjű ikrek genetikailag azonosak, így a genetikailag meghatározott tulajdonságok, betegségek is egyformán alakulnak ki bennük, és elméletileg minden különbség, eltérés a környezeti hatások különbözőségének tulajdonítható. A kétpetéjű ikrek genetikai állománya 50%-ban közös, akárcsak a korban eltérő testvéreké, de mivel a kétpetéjű ikrek azonos korúak, a környezeti hatások szempontjából jobban összehasonlíthatóak, mint a nem iker-testvérek.

Médiahír:

A vizsgálatról az RTL KLUB Fókusz című műsorában: http://www.rtlbulvar.hu/video/49864 

Vizsgálat megjelent publikációi:

Littvay, L., Gy. Jermendy, R. Steinbach, Á. Jermendy, A. D. Tarnoki, D. L. Tarnoki, J. Metneki, and J. Osztovits. "A metabolikus szindróma összetevőinek genetikai meghatározottsága: ikervizsgálatok eredményei [Heritability of the risk factors characteristic for the metabolic syndrome: a twin study]." Orvosi Hetilap 152, no. 32 (2011): 1265-1271.

Littvay, L., Gy. Jermendy, R. Steinbach, Á. Jermendy, A. D. Tarnoki, D. L. Tarnoki, J. Metneki, J. Osztovits, and Gy. Jermendy. "Effects of genetic versus environmental factors on cardiovascular autonomic function: a twin study." Diabetic Medicine 28, no. 10 (2011): 1241-8.

Littvay, L., Gy. Jermendy, T. Horváth, R. Steinbach, Á. Jermendy, A. D. Tarnoki, D. L. Tarnoki, J. Metneki, and J. Osztovits. "Effect of genetic and environmental influences on cardiometabolic risk factors: a twin study." Cardiovascular Diabetology 10, no. 96 (2011).

A Bajcsy kórházas vizsgálat segítségével megbecsülhető a genetikai-környezeti hatások aránya, ami fontos adatokkal szolgálhat a betegség kialakulásának, és terápiás lehetőségeinek megismerése szempontjából is.

A 2007. június 28-án Szigethalmon, közel hétszáz ikerpár részvételével megrendezésre kerülő VIII. Országos Ikertalálkozón induló adatgyűjtéses vizsgálat elsősorban arra kereste a választ, hogy milyen arányban határozza meg a genetikai állomány és milyen mértékben a környezeti hatások a metabolikus szindróma és a szív és érrendszeri betegségek előfordulását.
A Bajcsy-Zsilinszky Kórház valamint a Semmelweis Egyetem közös felmérésének szervezői remélik, hogy az ikerpárok vizsgálata segíthet új ismereteket szerezni e téren és ezáltal jobban megismerni a metabolikus szindróma mechanizmusát.

A vizsgálat két részből állt:
1.) A Bajcsy Zsilinszky Kórházban labor és kérdőív kitöltése
2.) Semmelweis Egyetemen érrugalmasság vizsgálat

A vizsgálatok nem fájdalmasak, nem megterhelőek. A résztvevők számára megtérítjük az útiköltséget és igazolást adunk a részvételről.

A vizsgálat lezárult, jelentkezni már nem lehet. 

Vizsgálat képei:

JELENLEGI VIZSGÁLATOK

Irásanalitikai ikervizsgálat (személyes)
Társadalmi nézetek ikervizsgálat (online)
Dohányzási szokások ikervizsgálat (online)
Tüdőbetegségekkel kapcsolatos ikervizsgálat (helyszíni)

KORÁBBI VIZSGÁLATOK

Bajcsy Zsilinszky Kórházas ikervizsgálat (2009)

Frontérzékenység ikervizsgálat (2007)

Nemzetközi Ikervizsgálat (2009-2011)

Bőrgyógyászati ikerkutatás (2011)

Szemészeti ikervizsgálat (2011)

TERVEZETT JÖVŐBENI VIZSGÁLATOK

Szív-érrendszeri ikervizsgálat

JELENTKEZÉS IKERVIZSGÁLATOKRA

  • Ide kattintva jelentkezhet ikervizsgálatokra. Amennyiben az Önök korosztályába eső vizsgálat van folyamatban, értesítjuk Önöket, és eldönthetik, hogy részt kívánnak-e venni az aktuális kutatásban.